Unapređenje socijalne zaštite u Republici Srbiji kroz izmene i dopune zakona o socijalnoj zaštiti i strategiju socijalne zaštite 2019-2025

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održalo je konsultacije posvećene izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti sa predstavnicima organizacija civilnog društva i stručnjaka koji deluju u oblasti socijalne zaštite. Podršku organizaciji ovog skupa pružio je projekat Podrška razvoju regulatornih mehanizama socijalne zaštite koji finansira Evropska unija, a sprovodi NIRAS konzorcijum.

Cilj sastanka je bilo otvaranje diskusije o izazovima u oblasti socijalne zaštite i rešenjima koja bi trebalo da budu obuhvaćena najavljenim izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, ali i budućom Strategijom socijalne zaštite, čiji proces izrade je takođe nedavno započeo.

Na sastanku su istaknuti najvažniji izazovi u primeni postojećeg zakonskog okvira u socijalnoj zaštiti, sa posebnim osvrtom na Zakon o socijalnoj zaštiti. Predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja su ukazali na glavne pravce budućih izmena i dopuna, dok su predstavnici civilnog društva ukazali na prioritete koje bi trebalo kratkoročno obuhvatiti izmenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, ali i dugoročno Strategijom socijalne zaštite.

Posebna pažnja u razgovoru posvećena je pitanju ravnomernosti u pružanju usluga socijalne zaštite širom Srbije, unapređivanju procesa deinstitucionalizacije sa posebnim akcentom na deinstititucionalizaciju odraslih, poboljšanje sistema materijalnih davanja, kao i jačanje sistema za nadzor i koordinaciju u sistemu socijalne zaštite.